Morten Vilsbæk

Morten Vilsbæk er journalist, madredaktør og vinskribent på Fyens Stiftstidende.

Han er også en af årets dommere til Schiøtzprisen, som er en kokkekonkurrence for professionelle kokke, hvor han skal være med til at kåre gedigent gastronomisk håndværk og evnen til at fortolke det fynske terroir.

 

Vi har spurgt Morten, hvad han forbinder med det gode måltid, og hvilke råd han vil give deltagerne til årets Schiøtzpriskonkurrence, der kæmper med næb og klør om en kontant præmie på 20.000 kr., et håndskåret Schiøtzpristrofæ fra Kærbygård Plankeborde og en outdoor markedsføringskampagne til en værdi af 50.000 kr. ved Albani.

Hvad er en veltillavet ret for dig, og hvad er – i din optik – vigtigt, for at en ret lykkes?

Kokken skal have et mål med retten, en intention. Og så skal håndværket være i orden, det samme gælder råvarerne. 

Hvad er velsmag for dig?

Velsmag kan være harmoni i en ret, det kan også være en interessant smag i en veludviklet ost eller noget, som stikker ud. Velsmag kan også være en råvare, som har kant.

Hvad er det bedste måltid, du har fået på Fyn?

Jeg har fået mange gode måltider på Fyn med friske asparges og jordbær i sæsonen, veltilberedt fisk og kød fra lokale producenter. Det er svært at trække et enkelt frem, for vi har mange dygtige kokke på mange gode restauranter, som fokuserer på lokale råvarer og kan deres kram.

Hvilken fynsk råvare sværger du til?

Jeg elsker hvide asparges, nye kartofler og jordbær – og så elsker jeg hummer, når de er til at få.

Hvad vil du bide særligt mærke i, når du skal bedømme til Schiøtzprisen?

Evnen til at formidle det fynske terroir med gode råvarer fra kvalitetsproducenter.

Et godt råd til årets Schiøtzpris deltagere? 

De skal tro på sig selv og have modet til at søge nye veje med de fine råvarer, som vi har til rådighed på Fyn.