Som noget helt nyt kan du til årets SPIS! Odense Food Festival opleve vores talk scene, hvor spændende fødevareaktører dykker ned i specifikke emner om fødevarer, madtrends, økologi og meget mere.

Sammen med Jysk Fynske Medier inviterer vi til samtaler med en række spændende aktører fra den fynske fødevarebranche. Her vil redaktionschef Peter Hagmund Hansen og journalist Martin Seymour fra Fyens Stiftstidende udforske emnerne alkoholfrie trends og smagen af det fynske terroir.

Du kan også møde Fyens Økologi til snakke om bevidst fødevareforbrug og bæredygtig fødevareproduktion og “velfærdshøns” og Nordfyns Biavlerforening, der udfolder sensorikkens fascinerende univers, med udgangspunkt i en honningsmagning.

MADEN TALER foregår fredag og lørdag den 13.-14. september på SPIS! Madmarked. Samtalerne finder sted på talk scenen på Platanpladsen. Der er gratis adgang med begrænsede pladser, så tøv ikke med at sætte kryds i kalenderen.

Med MADEN TALER ønsker vi at give plads til fordybelse og nørderi. Her er den gode samtale og fortællinger er i fokus.  

MADEN TALER er en del af en række arrangementer, skabt i fællesskab med Spoken Word og Storms Pakhus, hvor vi til efteråret sætter fokus på maden, den gode samtale og fortællinger. Sammen præsenterer vi spændende samtaler om mad og madkultur i uge 37 til SPIS! Food Festivals madmarked, vi inviterer til langbordsmiddage i Storms Pakhus til efteråret samt til Digte og Drinks i de kolde vintermåneder, hvor man har allermest brug for et skud poesi og en sjus. 

Se programmet for MADEN TALER herunder.

FREDAG

Kl. 16.00 – 16:30 – Jysk Fynske Medier – Alkoholfrie alternativer

I samarbejde med Jysk Fynske Medier, vil vi gerne invitere til en talk om alkoholfrie alternativer. Vi har inviteret Bo Rino Christiansen fra Kunstbryggeriet Far & Søn som udvikler og producerer håndbrygget øl med fokus på det gode håndværk, råvarekvalitet og unikke smagsoplevelser. Bo vil fortælle om sit firma, produktion og deres alkoholfrie produkter i sammenspil med Martin Seymour som vil stå som facilitator og fortælle om tendensen med alkoholfrie alternativer.

Kl. 17.00 – 17.30 – Fyens Økologi – Velfærdshøns

På gården Skovlyst, hvor Fyens Økologi holder til, har hønsene mere staldplads end øko-reglerne kræver. Hvorfor? Fordi de mener, at det giver de ideelle og naturlige forhold for hønsene, hvilket gør dem i stand til at levere en højere kvalitet af æg.

Med samtalen i fokus, vil Fyens Økologi sætte ord på de mange udfordringer der er i produktionen af æg, mælk og kød, som går ud over dyrevelfærden. Hvilke forskellige produktionsformer findes der af æg? Hvilke gør Fyens Økologi brug af nu? Er de hvor de vil være, eller hvor vil de gerne hen?  

Talken vil dykke ned i hvordan man som forbruger kan gøre en forskel i større eller mindre grad og gøre os alle sammen klogere på udviklingen fra høns i bur til (næsten) frie høns.

LØRDAG

Kl. 13.00 – 13.45 – Jysk Fynske Medier – Det fynske terroir

Fyn går under navnet Danmarks spisekammer af en helt særlig grund.  Råvarerne der gror på Fyn, er noget helt specielt. Det ved Jacob Jacobsen fra Torup Bakkegård alt om. Fra gården dyrkes en bred vifte af grøntsager, korn og bær, som asparges, jordbær, kartofler, kål, løg, salater, ærter og sukkermajs.

Sammen med Klavs Styrbæk, kok, og ejer af det gastronomiske projekt Styrbæks vil Jacob fra Torup Bakkegård fortælle om smag og dyrkning af råvarer på Fyn og Klavs om mulighederne i smagen i de fynske råvarer. Martin Seymour styrer slagets gang som interviewer. Kom ind og bliv inspireret af hvilke varer der er i sæson, og hvordan man på bedste vis får smagen frem fra den fynske have.

Kl. 14.00 – 14.30 – Nordfyns Biavlerforening – Smag på Honning – en introduktion til sensorik

Hvad sker der i kroppen, når vi smager på mad? Hvordan bliver vi bedre til at smage? Og hvorfor er der nogle ting vi kan lide, mens vi afskyr andet?

Nordfyns Biavlerforening er vært ved denne workshop, hvor du med udgangspunkt i honning, får en introduktion til, hvad det vil sige at smage på det du spiser. Til workshoppen bliver du introduceret for de indledende begreber inden for sensorikken, og som hjælp og inspiration til at sætte ord på smag, krydres snakken med prøver på aromaer/dufte.

Workshoppen rundes af med en smagning af et udvalg af honninger fra biavlere i Nordfyns Biavlerforening… – og vi lover du bliver overrasket over, hvor forskellige de er!

Kl. 12.00 – 12.30 – Fyens Økologi – Bæredygtig fødevareforbrug og -produktion

Vi ved, at vores valg af fødevarer har en betydning for klima, krop og lokalsamfund, men hvilken? Fyens Økologi arbejder for at fremme dyrevelfærd, bæredygtighed og den økologiske produktion på Fyn og ved om nogen, vigtigheden af gode råvarer og hvilken forskel det gør.

Der inviteres til en snak om vareindkøb og hvilken rejse de dine fødevarer i indkøbskurven er på, før de lander i forbrugerens køkken.

Under talken ’bæredygtig produktion og fødevareforbrug’ forsøger Fyns Økologi at sætte ord på hvilken betydning vores valg af fødevarer har for dyrevelfærd, grundvand og miljø. Samt åbnes der op for en snak om fremtidens fødevaretendenser og udfordringer.

Kl. 14.00 – 14.45 – Lækker ostesmagning med Ost & Ko

Hvad er en god ost? Hvordan smager man på den? Og kan en dansk skæreost være en stor gastronomisk oplevelse? Tag med til lækker ostesmagning med Ost & ko og Mejeriforeningen.

Kom med til et grundkursus i osteforståelse, når Mejeriforeningen og ostekulturkampagnen Ost & ko inviterer til smagning af 6 lækre danske oste og en gennemgang af smageteknik og de vigtigste parametre til vurdering af ostekvalitet.

Osteformidler Rasmus Holmgård tegner og fortæller, mens du sætter tænderne i de udvalgte smagsprøver. Vi smager 4-5 forskellige ostetyper og giver et særligt fokus til den klassiske danske skæreost, som let kommer til at stå i skyggen af de bløde, skimlede og faste oste. Er det rimeligt – eller kan en skæreost også give en stor gastronomisk oplevelse?

Smag selv, når vi leger med maden lørdag 14. september kl. 14 på SPIS! Madmarked.

Reserver din gratis billet her.

Læs meget mere om ost og ostekultur på ostogko.dk

 

SAMARBEJDSPARTNERE

OBS! Der vil være fotografer til stede, som vil tage billeder under festivalen til brug til fremtidig markedsføring.