Klavs Styrbæk

Klavs Styrbæk er indehaver og køkkenchef hos Restaurant STYRBÆKS. 

Klavs er også en af dommere til årets Schiøtzpris, som er en kokkekonkurrence for professionelle kokke, hvor han skal være med til at kåre gedigent gastronomisk håndværk og evnen til at fortolke det fynske terroir.

Vi har spurgt Klavs, hvad han forbinder med det gode måltid, og hvilke råd han vil give deltagerne til årets Schiøtzpriskonkurrence, der kæmper med næb og klør om en kontant præmie på 20.000 kr., et håndskåret Schiøtzpristrofæ fra Kærbygård Plankeborde og en outdoor markedsføringskampagne til en værdi af 50.000 kr. ved Albani.

 

 

 

Hvad er en veltillavet ret for dig, og hvad er – i din optik – vigtigt, for at en ret lykkes?

Når en ret er veltillavet, skal råvarerne være gode. Man skal også kende nogle basisregler, så der vises forståelse for korrekte tilberedningsmetoder, grundsmage, håndværk, teksturer og madglæde/forståelse.

Hvad er velsmag for dig?

Når alt i en ret harmonerer, sanserne kommer på arbejde, og man bare glæder sig til næste mundfuld.

Hvad er det bedste måltid, du har fået på Fyn?                                                                      

Jeg har fået rigtig mange “bedste” måltider. Men de mest bemærkelsesværdige har været, når nogen ikke bare har lavet et måltid, men er gået et hak dybere og har gjort det personligt.

Hvilken fynsk råvare sværger du til?

Vi har mange fantastiske fynske grøntsager, og jeg er mest vild med dem, når de er på toppen og smager af allermest. Det kan være, når avleren er særligt dygtig til at vælge lige præcis den rigtige afgrøde til sin jord, eller vejret har givet ”et stort år”. Men det er sikkert, at der hvert år vil være nogle grønne afgrøder fra den fynske muld, som imponerer.

Hvad vil du bide særligt mærke i, når du skal bedømme til Schiøtzprisen?

At konkurrencens regler overholdes, at det som retten kaldes eller beskrives med er til stede i retten, og der samtidig er håndværk, smag og overraskelser.

Et godt råd til årets Schiøtzpris deltagere?

Hellere lave noget personligt end at kopiere, især hvis en kopi betyder, at der fokuseres mere på at imponere end selv at skabe.